Traineeprogramma

De springplank naar een veelbelovende maatschappelijke carrière!

Gemeente Lansingerland lanceert een eigen traineeprogramma. Ben jij recent afgestudeerd of heb je al enige werkervaring opgedaan? En ben je klaar om jezelf verder te ontwikkelen in een uitdagende werkomgeving? Dan is het traineeprogramma van de gemeente Lansingerland precies wat jij zoekt!

Uitleg Traineeprogramma

In dit tweejarige programma krijg je de unieke kans om bij verschillende teams en domeinen van de gemeente aan de slag te gaan. Je leert wat werken voor de gemeente betekent, welke projecten er zijn en hoe verschillende vraagstukken worden opgepakt.

In 3 periodes van 8 maanden werk je aan een opdracht binnen jouw thema. Je zal deels met elkaar samenwerken in verschillende opdrachten, maar je krijgt ook de kans om aan een eigen opdracht te werken. Deze opdrachten doe je naast het meewerken in één van de teams. In elke periode zal je voor een ander team aan een andere opdracht werken. Wel hebben deze opdrachten een thema, passend bij jouw interesse en opleidingsachtergrond.

Wat kan je verwachten?

Wij, als gemeente Lansingerland, vinden het belangrijk om mensen met elkaar te verbinden en om te investeren in de toekomst. Als gemeente geloven wij dat talentvolle professionals met frisse ideeën een meerwaarde zijn voor de groei en toekomst van de gemeentelijke organisatie. Door jou als trainee een plek te bieden, zetten we in op verbinding , investeren we in talenten en bevorderen we innovatie en vernieuwing binnen onze teams en projecten.

Met dit traineeprogramma willen wij jou een plek bieden in de organisatie aan de hand van drie pijlers:

  • Breed kennismaken: Je werkt in twee jaar tijd mee in drie verschillende teams, je leert uiteenlopende vraagstukken op te pakken en je kan proeven aan de diverse werkzaamheden die worden uitgevoerd binnen een gemeente. In dit traineeprogramma staat kennismaken mét en je plek vinden ín de organisatie centraal.
  • Persoonlijke ontwikkeling: Van inspirerende workshops tot trainingen voor je persoonlijke groei en van een cursus bestuurlijke sensitiviteit tot een lesdag projectmatig werken. Je staat stil bij vragen, zoals ‘hoe ga je om met conflictsituaties?’ of ‘hoe spreek je een wethouder of burgemeester aan?’.
  • Start van een maatschappelijke carrière: Met een uitdagende opdrachten, een innovatief programma, de begeleiding van een ervaren collega en een mentor waarbij je altijd terecht kan, biedt dit traineeprogramma alle randvoorwaarden voor een succesvolle start van jouw maatschappelijke carrière bij gemeente Lansingerland. Hiernaast bieden wij ook de arbeidsvoorwaarden, passend bij een talentvolle trainee.

Arbeidsvoorwaarden

Naast het werken in een mooi gemeentehuis bieden wij voor dit traineeprogramma de volgende arbeidsvoorwaarden aan:

– Arbeidsovereenkomst voor 36 uur per week;

– Salaris van € 3.623 bruto per maand;

– Individueel keuzebudget van 19,8% (€ 717,35 extra bruto per maand);

– Een duurzaam pensioen via het pensioenfonds ABP; en

– Een flexibel vakantiepakket van standaard 4 weken en uit te breiden met 5,2 extra weken vakantie.

Thema’s traineeprogramma

Het traineeprogramma bestaat uit vijf inspirerende thema’s met een maatschappelijke of innovatieve impact. Elk thema biedt specifieke ontwikkelkansen. Zo ga je binnen jou thema aan de slag met vakgenoten en ervaren collega’s. Vanuit je eigen opleidingsachtergrond en interesse zal je de organisatie gaan leren kennen. De thema’s zijn:

Data & Governance: In een tijd van snelle technologische ontwikkelingen en de opkomst van AI, staat de lokale overheid voor uitdagende vraagstukken op het gebied van rechtmatigheid en privacy. Binnen dit thema houd je je bezig met het waarborgen van de integriteit van data en ICT-systemen, terwijl je ook meewerkt over governance vraagstukken. Je voert gap-analyses uit en leert werken met het “three lines”-model, dat essentieel is voor het beschermen van de organisatie tegen risico’s en het handhaven van compliance.

Duurzame leefomgeving: Binnen het thema “Duurzame Leefomgeving” staan vraagstukken centraal rondom mobiliteit, klimaatadaptatie, duurzaam wonen en bredere gebiedsontwikkeling in een groeiende, stedelijke omgeving. Hoe zorgen we ervoor dat mensen zich efficiënt en milieuvriendelijk verplaatsen binnen de gemeente? Daarnaast werken we aan oplossingen voor energie-neutraliteit en klimaatbestendigheid. Innovatie, zoals Horti Science, en economische ontwikkelingen spelen hierbij een belangrijke rol. Trainees helpen ook bij het optimaliseren van werkprocessen binnen het domein Ruimte en Economie om efficiënt samen te werken binnen een domein in ontwikkeling.

Groei & Grip: Je draagt bij aan de ontwikkeling van een wendbare organisatie die inspeelt op veranderingen en toekomstgerichte oplossingen. Je gaat aan de slag met vraagstukken over actuele verordeningen en beleidskaders van de gemeente. Ook kan je aan de slag met de ontwikkeling van leerlijnen binnen onze academie. Of ben jij degene die dit traineeprogramma gaat evalueren? Deze mogelijkheden zijn er binnen dit thema. Ben je iets meer bedrijfskundig of financieel aangelegd? Dan moeten vraagstukken rondom de financiële planning en controle cyclus je zeker aanspreken!

Innovatieve dienstverlening: Je richt je op het verbeteren van de interne dienstverlening. Zo sta je stil bij het optimaliseren van het inkoopprocessen binnen de gemeente en kan je meewerken aan een inkooptraject voor ons eigen gemeentehuis. Daarnaast mag je het verkiezingsteam ondersteunen en kan je door creatieve oplossingen te bieden de betrokkenheid van inwoners bevorderen. Dit thema stimuleert niet alleen innovatie, maar draagt ook bij aan een responsieve en transparante gemeentelijke organisatie.

Maatschappelijke impact & welzijn: Focus je op het verbeteren van de leefomgeving van inwoners, waarbij de nadruk ligt op onderwijshuisvesting en de kwaliteit van jeugdhulp. Je onderzoekt hoe we inwoners effectiever kunnen bereiken met het oog op een klantgerichte aanpak. Je houdt je bezig met klanttevredenheidsonderzoeken en onderzoekt wat de implementatie van de Participatiewet zal inhouden. Dit thema benadrukt de centrale rol van de inwoner in het domein Samenleving en stimuleert betrokkenheid bij de ontwikkeling van beleid en voorzieningen.

Ben je geïnteresseerd? Solliciteer direct!

Solliciteer uiterlijk vrijdag 1 november voor 12:00 uur. Wij vinden het belangrijk om verder te kijken dan alleen een studiekeuze of eerdere werkervaringen. Voor het traineeprogramma werven wij op competenties en vaardigheden. Welk gedrag laat je zien, welk lerend vermogen toon je en hoe ga je om met feedback? En wellicht het belangrijkste; zijn wij ook de werkgever die jij zoekt? Dit is de basis waarop wij het sollicitatieproces hebben ingericht. Dit ziet er als volgt uit:

Gedurende jouw sollicitatie nemen we je stap voor stap mee in hetgeen wij van je vragen. Heb je toch nog vragen? App gerust even met onze Recruiters Joost (06 42 02 91 60) of Robin (06 41 39 954 65). Ben jij er al helemaal uit? Solliciteer dan hier!